Samenwerken aan vernieuwen van zorg
Zorgethiek reikt ons denkbeelden aan over zorg en helpt ons af te wegen wat goede zorg is.; Wij als zorgzame maatschappij/Caring Democracy, wij als zorginstelling, wij als zorgzame community, wij als zorgverlener en zorgontvanger.
Zicht op zorg en inzicht in wat zorg doet ontstaat uit het Werken met verhalen. Via verhalen krijgen we zicht op de betekenis van zorg met behoud van context. Werken met verhalen om te leren, te evalueren en te verantwoorden.
Het werken aan anders zorgen, anders zorgorganiseren en anders besturen & verantwoorden van zorg vraagt om het begeleiden van Veranderen (= samen leren)
Zie hier het paatje van onze transformatiedriehoek met daarin de 3 assen waarlangs wij steeds werken.
Zorgethisch kijken schept ruimte voor anders kijken naar zorg; zorg als relationele praktijk, als morele praktijk, als iets dat we allemaal geven en ontvangen. Het draagt bij aan demedicaliseren door te socialiseren, aan humaniseren door de mens in zijn haar sociale context te zien en institutionaliseren door meer aandacht voor dagelijkse zorg en zorg thuis. Wat leidt tot een zorgzame maatschappij waar zorgtaken rechtvaardig (‘fair’) zijn verdeeld.
Werken met verhalen geeft iedereen die zorgt of zorg ontvangt een stem. Het maakt zichtbaar wat zorg doet en waar onbedoeld leed ontstaat. Zo kunnen we zien hoe het echt gaat en wat dat echt doet. Dat is ons vertrekpunt.
Veranderen is onderzoeken hoe we anders kunnen kijken, anders kunnen doen, anders kunnen leren, beter kunnen samenwerken aan goede zorg, zorg die goed doet.
Het begeleiden van veranderen vraagt om kennis van systeemdenken, complexiteitskunde en interventiekunde. Veranderen gaat ook over taal, het deconstrueren van bestaande begrippen en het vinden van nieuwe taal, vaak sociale, morele en/of relationele taal.
Vraag naar onze cases via hallo@nieuwzorgen.nl of via het contactformulier.