WAT WIJ DOEN

Samenwerken aan complexe maatschappelijke vraagstukken

Maatschappelijke ontwikkelingen vragen van zorgverleners, zorgorganisaties, zorgketens en zorgsystemen om zich aan te passen en zich te vernieuwen.

Anders zorgen, Anders Oganiseren, Anders Besturen, Anders Verantwoorden, Actief Innoveren.

Maatschappelijke vraagstukken zijn complex, complex omdat er meerdere zienswijzen op het vraagstuk zijn,  partijen met verschillende belangen en omdat het meestal niet 1 vraagstuk is maar een kluwen van samenhangende vraagstukken.

Zorg is hier wat de zorgverleners doen, zorg is hier het organiseren van zorg, zorg is hier politiek, zorg is hier de financiering van zorg, zorg is kwaliteitskaders, zorg is betekenis geven aan zorg.

Goede zorg, een fatsoenlijke zorgorganisatie zijn, het vormen van zorgzame gemeenschappen binnen een goede en zorgzame maatschappij maken duidelijk dat zorg een moreel goed is. Het is persoonlijk, professioneel, institutioneel en maatschappelijk.

Recht doen aan complexiteit vraagt om multi perspectiviteit en om participatie van alle betrokken stakeholders.

We zetten daarom leervormen in als leergroepen en leergemeenschappen en doen aan participatief onderzoeken op basis van responsief evalueren en op basis van narratief evalueren.

Participatief evalueren vooraf, tijdens en achteraf. Vooraf om samen het vraagstuk van meerdere kanten in beeld te brengen, tijdens om de vernieuwing te volgen en om bij te sturen en soms achteraf.

Faciliteren duurzaam proces

We komen niet voor een ‘quick-fix’. We starten een proces op samen met u en uw medewerkers, dat we steeds in uw handen leggen. U en uw medewerkers dragen uw organisatie en binnen deze organisatie is kennis aanwezig. Die kennis halen wij naar boven en we zorgen ervoor dat deze boven blijft.

Continue evaluatie

Zorgen verandert steeds en inzichten over goede zorg ook. Daarom heeft het zin om een doorlopende evaluatie in te richten die u steeds kunt hanteren bij nieuwe vragen. En zo, dat u en uw medewerkers zelf kunnen evalueren en vernieuwen. Wij richten dit proces voor u in, helpen het op gang en leggen het daarna in uw organisatie. Uw organisatie is dan echt een lerende organisatie geworden.

Onze bronnen

Het zorgethisch kijken blijkt enorm behulpzaam bij het samen vernieuwen van zorg, het organiseren van zorg en  het geven van zorg. Het brengt zorg in beeld als relationele praktijk, als morele praktijk en zorgen als iets wat we allemaal doen en allemaal nodig hebben. Zorgethiek vraagt aandacht voor het eerlijk verdelen van zorgtaken in onze maatschappij vanuit het besef dat Zorg ook altijd politiek is.

Goede zorg

Zorgen is alles wat we doen om ons zelf en onze leefomgeving in stand te houden. Deze brede definitie van zorgen brengt formele zorg, informele zorg en welzijn samen. Zorgen doen we met elkaar en voor elkaar. Goede zorg tussen mensen, in en vanuit fatsoenlijke instituties en als fatsoenlijke maatschappij of goede gemeenschap.

Als NieuwZorgen is ‘Goede Zorg’, zorg die goed doet steeds ons ijkpunt.